Binaurální rytmy

Duchovní schopnosti se samozřejmě nedají koupit. Ale existují technologie, které nám mohou usnadnit dosahování změněných stavů vědomí pomocí úpravy frekvencí mozkových vln – a mezi ně patří například i tzv. binaurální rytmy (eng. binaural beats). Můžou nám přivodit stavy potřebné k astrálnímu cestování, meditacím, pomáhají „naladit“ se na naše duchovní průvodce. Po celém světě pomáhají lidem překonat deprese a stres, navozují klidný spánek, rozpouštějí strach a psychické bloky. V tomto článku se dozvíte, co to vlastně je, k čemu všemu se dají použít, kde se dají tyto nahrávky zakoupit a na závěr také několik plnohodnotných, kvalitních ukázek, na kterých si můžete funkčnost této technologie vyzkoušet. 

Historie

Binaurální rytmy byly poprvé objeveny Heinrichem Wilhelmem Dove v roce 1839. O 140 let později napsal Gerald Oster článek „Sluchové rytmy v mozku“. Tento článek pojednával o veškerém předchozím výzkumu a naznačil, že by mohlo jít o významnou pomůcku v kognitivním a neurologickém výzkumu. Technologie byla později vyvinuta Thomasem Campbellem a Dennisem Menerichem ve spolupráci s Robertem Monroe, který později založil Monroe Institute, který se již několik desetiletí zabývá výzkumem a vývojem metod práce se zvukovými vlnami a jejich vlivem na mozkové hemisféry.

Princip fungování

Během dne prochází náš mozek různými hladinami vědomí. Pro každou hladinu je typický jiný rozsah frekvencí mozkových vln. Tyto hladiny jsou následující:

Beta: Aktivní myšlení, napětí, plná koncentrace – 13 – 40 Hz
Alfa: Relax a pohoda v bdělém stavu – 7 – 13 Hz
Theta: Sny, hluboká meditace, hypnóza – 4-7 Hz
Delta: Hluboký, bezesný spánek – méně jak 4 Hz

Každá nahrávka nás zavádí do jiné hladiny vědomí dle toho, čeho chceme dosáhnout. K poslechu nahrávek jsou třeba kvalitních sluchátek. Princip spočívá v tom, že nám do každého ucha proudí samostatný tón – například do jednoho 200 a do druhého 206 Hz. Mozek tento vlnový rozdíl vykompenzuje a vytvoří třetí „tón“ o 6 Hz, čímž mozek uvede do kýženého stavu theta, který se pohybuje ve vlnových délkách 4-7 Hz. Jinými slovy, díky této technologii dokážeme uvést náš mozek přesně do toho stavu, ve kterém potřebujeme pracovat.

Binaurální rytmy byly svým způsobem překonány o něco dokonalejšími isochronickými tóny, ty jsou ovšem výrazně dražší, hůře dostupné a zatím tato technologie není tolik rozšířená.

Kde se dají nahrávky zakoupit? Co jednotlivé obchody nabízí?

Pro české a slovenské čtenáře mohu co nejsrdečněji doporučit technologii Hemi-Sync (synchronizace mozkových hemisfér), která je vyvíjena samotným Monroe Institutem a vzniká v přísných laboratorních podmínkách, nejedná se tedy o žádný podvod ani tahání peněz, funkčnost je garantována. Její hlavní výhodou je velmi široká nabídka nahrávek na CD a především dostupnost pro ČR i SR. Zakoupit se dají v českém e-shopu ZDE, slovenská alternativa se stejnými produkty ZDE (nemám osobně odzkoušeno, ze Slovenska jsem si ještě neobjednávala, ale je doporučovaný na různých webech o hemi-sync).

Obchod nabízí báječné relaxační a meditační nahrávky, nahrávky pro aktivaci čaker, kontakt se svým duchovním průvodcem, šamanskou hudbu, nahrávky pro osobní růst, podporu zdraví, tvořivost, pro práci s energiemi, frustrace a obavy, sebevědomí… Zároveň nabízí speciální CD série zaměřené např. na lucidní snění či astrální cestování. Nahrávky mají většinou kolem jedné hodiny čistého času. Cena za jedno CD je nejčastěji 420,- korun.V nabídce je přes 100 titulů!

Další, levnější možností je tzv. Unexplainable Store, zahraniční e-shop, který krom binaurálních rytmů nabízí také pokročilejší technologii isochronických tónů. Nabídka je menší než u výše zmíněného obchodu, ale nahrávky prodávají samostatně a to tak, že po zaplacení kartou online vám zašlou odkaz ke stažení mp3, nečekáte tedy na poštu, nahrávku máte k dispozici ihned po zaplacení. Důležitý fakt: Nebudete-li spokojeni, máte právo bez udání důvodu požádat o vrácení peněz!

Nabízí nahrávky pro podporu meditace, relaxace, regresní terapie, astrálního cestování, lucidního snění, rozvoje ESP (psychických schopností), telepatie, kontaktu se svými duchovními průvodci, šamanského vědomí… dokonce nabízí i trošku neuvěřitelné nahrávky pro podporu erekce a lepší sexuální život. Nahrávky mají buďto 20 minut – v tom případě stojí binaurální rytmy asi 280,- korun, isochronické tóny asi 400,- korun, nebo 45 minut – binaurální rytmy 400,- korun, isochronické 600,- korun. Aktuálně nabízí asi 56 titulů.

S oběma obchody a jejich zákaznických servisem mám pouze skvělou zkušenost a mohu je tedy upřímně doporučit. Samozřejmě jde o neplacenou reklamu ;) Doporučuji je proto, že se mně osobně doopravdy výborně osvedčily.

Ukázky nahrávek zdarma ke stažení

Několik originálních, plnohodnotných binaurálních nahrávek z výše zmíněného Unexplainable Store, které si někdo zakoupil a poté poskytl na web, aby si je mohli vyzkoušet i jiní a na základě pozitivní či negativní zkušenosti se rozhodli či nerozhodli ke koupi.

!!! POZOR, DŮLEŽITÉ: Nahrávky nejsou uloženy na tomto webu a nenesu tedy žádnou zodpovědnost za jejich šíření. Nahrávky slouží pouze jako UKÁZKY funkčnosti binaurálních rytmů, jejich dlouhodobé držení a užívání je legální pouze v případě, že vlastníte zakoupený originál. Nahrávky jsou určeny jen pro osobní užití a nesmí být užity komerčně. Prosím, podpořte výzkum a vývoj této fascinující technologie tím, že si zakoupíte originální nahrávku !!!

Návod k užití: Nahrávku stáhněte a nahrajte do mp3 přehrávače. Poslouchejte pouze se sluchátky, jinak nemá nahrávka efekt! Vždy poslouchejte v tichém prostředí, kde vás nic a nikdo nebude rušit. Zaposlouchejte se do „houpání“ (tónu), nikoliv do doprovodné hudby!

Dávejte pozor na to, v jakém pásmu se nahrávka pohybuje. Ve stavu DELTA byste měli klidně ležet a je klidně možné (většinou i žádané), že se po chvíli „propadnete“ do spánku. Ve fázi THETA je vaše vnímání rozostřeno, je to vědomé vnímání stavu podobného snění – nikdy v tomto stavu nedělejte nikdy nic nebezpečného nebo riskantního (řízení auta apod.)! Ve fázi ALFA jsme velmi relaxovaní, ale bdělí, ve fázi BETA jsme velmi pozorní a soustředění, můžeme se věnovat jakékoliv činnosti, ale nahrávka samozřejmě nemá účinek, pokud při jejím poslechu spíme.

Prosím, rozhodnete-li se nahrávky vyzkoušet, podělte se v komentářích s ostatními čtenáři o svoje dojmy a zážitky.

Nahrávky

Heslo k nahrávkám: „tlustamys“ (bez uvozovek)

Spánek – Nahrávky vytvořené pro použití při potížích s usínáním jako náhrada za prášky na spaní. Archiv obsahuje tři nahrávky – Nahrávka „Dive quickly and deeply“ má 10 minut, začíná v alfě a poté se přesouvá do hluboké delty. „Short nap“ má 15 minut, zavede nás do delty a poté rychle nahoru, zkrátka takové zdravé a osvěžující „dát si dvacet“. „Deep sleep“ má 35 minut a vede nás do hluboké spánkové delty (ideální poslouchat s první nahrávkou).

Zdraví Obsahuje 3 nahrávky. „Endorphin release“ (30 min) navozuje pocity podobné radosti po adrenalinových sportech, „Immune system“ (25 minut) posiluje imunitní systém pomocí delta frekvencí a „Good health“ (45 minut), pohybující se na pomezí delty a thety, stimuluje celkovou tělesnou regeneraci.

Relaxace – 10 minutová nahrávka pro odbourání stresu a uklidnění.

Ztráta váhy– 10 minutová nahrávka, která se zabývá hubnutím. Ne, samozřejmě že po ní zázračně neshodíte deset kilo – posiluje sugesci, čili pokud se někdo zabývá „kouzelnickým hubnutím“ (vždyť víte – myslíte štíhle, chováte se štíhle, nepřipouštíte si tloušťku – nastartujete svůj organismus na program „ztrácíme váhu“ a „kouzelný počítač“ vám už sám nadělí větší chuť ke sportu, trochu jiné (zdravější) chutě…), je pro něj nahrávka ideální.

Sebehypnóza 30 minutová nahrávka pro sebe-hypnózu, čili uvedení sama sebe přes betu a alfu až na vědomé pomezí thety a delty. Využívá se pro kontakt se svým podvědomím, vzpomínání na dávno ztracené události a dokonce se snad dá sestoupit až k regresi do minulých životů.

Zlepšení dlouhodobé paměti– 20 minutová nahrávka v hladině theta, která je zaměřená na odstraňování psychických bloků, kvůli kterým si nejsme schopni vzpomenout si na základní věci – Ať už jde o to, kam jsme položili klíče, nebo o zlepšení schopnosti učit se.

Meditace – Meditaci podporující nahrávka v  hladině alfa.

Lucidní snění Lucidní snění je termín užívaný pro popis stavu, ve kterém jsme schopni být při vědomí a zároveň snít, tedy řídit a plně prožívat svoje vlastní sny. Tato 45 minutová nahrávka by měla napomoci k dosažení tohoto stavu tím, že nás uvede do stavu theta, poté rychle do bdělého stavu alfa a rychle zpátky do thety. Před použitím této nahrávky si, prosím, nejdříve něco o LD přečtěte.

Astrální projekce/Cestování – Astrální cestování je stav, při kterém duše opouští tělo (tzv. OOBE – out of body experience). 30 minutová nahrávka v hluboké thetě. Před použitím nahrávky si, prosím, nejdřívě něco o AC přečtěte.

Kristovo vědomí –  „Kristovo vědomí“ je stav kontaktu se svým vyšším já, díky kterému byste měli dosáhnout vnitřního klidu, míru a harmonie. Nahrávka má 30 minut a pohybuje se ve vyšší betě.

Isochronické (!) Vyrovnávání čaker – Nahrávka pro stimulaci čaker. Obsahuje několik samostatných nahrávek pro každou čakru zvlášť. Nahrávky nejsou binaurální, ale isochronické (pokročilá technologie).

7 Responses to Binaurální rytmy

  1. Marian House píše:

    Ešte som to nevyskúšal pri akcii (cvičenie AC a LD) stiahol som si to len teraz na skúšku ale môžem povedať že ten zvuk, vlastne súbor zvukov je veľmi rozmanitý, zaujímavý, pútavý… proste nádhera O.o

  2. kokobelo píše:

    Zdravim, mam par otazek ohledne uzivani a funkcnosti techto zajimavych nahravek. Pri poslechu mam mit oci otevrene, nebo zavrene? Pusobi nahravky na kazdeho? tyto garantovane zazitky se projevuji jiz od zacatku nahravky a trvaji pouze do zkonceni nebo i nejakou dobu po poslechu? Jeste bych rad vedel, zda mate zkusenosti s audiogrogami? Daji se jejich ucinky vubec srovnavat s realnymi drogami? Predem dekuji za odpoved. XXX

  3. Jirka píše:

    pustil sem si včera deltu , zavřel očia připravil sek e spánku ale nebyl sem vůbec ospalej, po pěti minutách už semměl zavřený oči a nechtěl sem je otevřít, po 15 minutách sem nejspíš usnul , a to že jsem nebyl ospaej je opravdu neskutečné, využil sem nahrávku na deep sleep, nahrávka delta, a měl sem teda fakt živý sny, ale vyspal sem se dobře, ráno sem zkusil pustit nahrávku beta pro soustředění učení a podobně a nádherně mě to probralo. Nevěřil sem, že to bude fungovat ale funguje :-D

  4. Petra píše:

    No, já si pustila večer ten spánek a to jen ten Dive quickly and deeply a Deep Sleep… ještě teď je mi z toho špatně… už jsem dlouho nezažila tak těžkou noc… hlava hučí a co mi dělá srdíčko, to ani popsat neumím… :(

  5. Lukas píše:

    Už to na Uložto není.. :/ Škoda.. Nemáte někdo nějaký odkaz? Chtěl bych to vyzkoušet.. :)

Napsat komentář